Ром


Ром — напій зі складним характером

Улюблений алкоголь піратів і простих моряків. Піратство поступово відходить в історію, але ароматний міцний напій усе ще має попит у наші дні, особливо в барах. Купити ром різних термінів витримки з доставкою ви можете в інтернет-магазині Fozzy. Ми пропонуємо різноманітний асортимент напоїв для наших покупців!

Трохи про історію рому

Створення рому починається з цукрової тростини, через що напій називають очеретяною горілкою. Рецепти різняться залежно від країни виробника, у кожного регіону своя унікальна технологія. Перші згадки «rum» були знайдені в літературі 17 століття.

Є версія, що випадковими першовідкривачами стали раби, що працювали на плантаціях у Барбадосі. Під спекотним сонцем тростинний сік починав процес бродіння, виходив високоспиртовий темний напій, який мав назву «барбадоська вода».

Любов піратів до напою зумовлена не лише веселим проведенням часу й гуляннями. Маючи дуже високу міцність, яка сягала 80 %, ром був прекрасним дезінфектором для поранених, рятував від спраги, зберігав здоров’я у разі отруєння, очищував заражену воду. Якийсь час пляшка рому навіть була як валюта в країнах Карибського басейну.

Технологія виробництва

Як сировину для виготовлення рому використовують очеретяну патоку — мелясу. Технологія виготовлення буває двох типів:

  • Застаріла. Очерет подрібнюють у спеціальних вальцьових млинах для отримання соку. Його уварюють, додають трохи цукру й молочнокислих бактерій, розбавляють водою й залишають на кілька днів для закислення. До отриманої маси додається меляса з дріжджами, та починається бродіння, яке триватиме від 6 до 12 днів за температури до 30 градусів. Після бродіння проводять перегонку й дробову дистиляцію. Після всіх процесів міцність досягає приблизно 80–88 %. Для додавання цікавого аромату ром розбавляють до 70 % і відправляють на витримку в бочках.

  • Сучасна. На початку готується брага з тростинного цукру: змішують воду з цукром, дріжджами й компонентами, що прискорюють бродіння. Температура бродіння коливається в межах 25–30 градусів. Відганяють брагу так само, як у старій технології. Молочнокислі бактерії в сучасному методі не використовують, від чого спирт виходить більш м’яким. Білий ром найчастіше роблять саме за цією технологією. Далі так само розбавляють і витримують в бочках.

Важливий етап у формуванні аромату рому — це його витримка в бочках. Залежно від підсумкової міцності вона може бути:

  1. Для важкого та ароматного напою термін витримки може сягати 15 років. Зазвичай використовують дубові бочки з-під хересу або бурбону: так напій набуває відтінку бурштину.
  2. Легкий ром не вирізняється довгим терміном витримки, лише в рідкісних випадках напій можуть залишити дозрівати до 8 років. Найчастіше розбавляють водою, трохи підфарбовують і розливають, відправляючи на прилавки магазинів.

Ром і його класифікація

Виділяють три основні види за методом виробництва:

  1. Сільськогосподарський. Виробництво з чистого соку тростини. Непопулярний метод, потребує великих витрат, застосовують тільки на Гаїті.
  2. Промисловий. Використовують цукрову патоку очерету без вмісту цукру. Безвідходне виробництво зробило спосіб настільки поширеним, що до 90 % рому у світі виготовляють саме за цим методом.
  3. Таф’я. Спосіб виробництва рому в країнах третього світу, виготовлення напою відбувається з перероблених відходів цукрової патоки. Ціна на ром дуже низька.

Колір рому буває:

  • Прозорий. Найчастіше використовують для приготування коктейлів.
  • Золотий. Набуває бурштинового відтінку через витримку в бочках, може містити спеції.
  • Темний. Витримують в обпалених бочках дуба. Має явний смак карамелі. Використовують у кулінарії.

За міцністю рому можна виділити:

  • Легкий — від 30 до 40 %. Має солодкий присмак, завдяки чому його часто називають ромовий еліксир.
  • Міцний — від 40 до 57 %, але також трапляється й 60 % вмісту спирту.
  • Витриманий — через тривалий терміну витримки (до 12 років) міцність досягає 75 %. На етикетці часто має позначку «преміум», що впливає на вартість.

Як правильно пити ром?

Головне, про що потрібно пам’ятати, чистий ром, особливо якщо він витриманий, варто вживати в малих кількостях. Приділіть увагу деталям. Келих глікерн для віскі ідеально підійде. Налийте порцію охолодженого напою — приблизно 30-50 мл. Оцініть колір, перевірте на наявність осаду, у якісному ромі його не має бути. Вдихніть й оцініть аромат, тільки дуже обережно, бережіть рецептори. Можна чергувати ковток рому з ковтком теплої води. За бажанням просто розбавте чистою водою й додайте кубики льоду.

Якщо вам до душі коктейлі, спробуйте зробити мохіто, дайкірі, пінаколаду.

Змішувати напій можна, спираючись на його колір. Так до легкого (безбарвного) рому чудово підійдуть соки цитрусових, яблучний, ананасовий або тонік. До темного або золотистого рому додають вишневий, гранатовий сік, імбирне пиво. Змішувати можна в пропорції 1:1 або 1:2.

Кращою закускою до рому стануть свіжі цитруси, солодка диня й морепродукти.

Відомі виробники рому

Розглянемо кілька найпопулярніших брендів, що виготовляють ром:

  1. Bacardi (Бакарді). Найпопулярніший із виробників, з цікавою історією. Гігант алкогольної промисловості. Налічує понад 20 видів рому з різними смаками. Є спеціальна лінія для коктейлів.
  2. Captain Morgan (Капітан Морган). Другий після Бакарді виробник рому у світі. Пізнаваний за зображенням пірата на пакуванні. Виготовляють ром міцністю від 35 до 50 %.
  3. Zacapa (Закапа / Сакапа). Ром із Гватемали, преміумлінійка. Вирізняється терміном витримки, який іноді сягає 30 років
  4. Kraken (Кракен). Назва ідентична міфічній істоті — гігантському восьминогу Кракену. Має тільки темний колір. Міцність варіюється від 40 до 47 %.

Де купити ром у Києві?

Захоплива подорож рому з рук рабів до морських романтиків. Виникає бажання його спробувати та відчути себе справжнім піратом? Замовити ром ви можете в каталозі інтернет-магазину Fozzy. У нас тільки якісні виробники та найкращі ціни. Оперативна доставка по всій Україні для наших клієнтів.

Характеристики товару

Акційні пропозиції

Подарункова упаковка