Абсент


Абсент: від визнання до заборони та навпаки

Дивовижні історії та легенди розгорталися навколо цього напою. Абсент — один із найміцніших напоїв у світі: у деяких країнах він навіть заборонений. Хочете купити абсент із цікавою історією? Продегустувати та відчути всі тонкощі смаку? Замовити абсент ви можете в інтернет-магазині Fozzy. Наш каталог запропонує широкий асортимент для ваших уподобань.

Поринаємо в історію абсенту

Історія свідчить про кілька версій виникнення напою. У Швейцарії це були сестри Енріо з містечка Куве, які виготовляли ліки з трав’яних рослин, м’яти та зелені. Продавали сестри зілля лікареві П’єру Ордінеру, якого також вважають винахідником абсенту, відомого на той час як ліки проти кашлю.

Продавали зілля в пляшці з етикеткою, на якій була зображена «зелена фея». Через те, що європейці в 18 столітті були забобонними, такий логотип надавав людям віри в чарівний напій.

Підприємець Анрі Дюб’є придбав формулу в лікаря Ордінера й розгорнув виробництво абсенту спільно з Анрі-Луї Перно, який був його другом. Уже в 1805 році був створений завод у Понтарльє, що займався масовим виробництвом абсенту.

В оригінальному рецепті того часу були такі трави:

  • меліса;
  • фенхель;
  • аніс;
  • гіркий полин;
  • римський полин.

Популярність до абсенту прийшла під час колоніальних воєн у Північній Африці. Там французьким військовим давали абсент для дезінфекції та для профілактики різних хвороб. Ефективність абсенту була така висока, що напій супроводжував французьку армію у всьому світі.

Після таких злетів трапляються гіркі падіння. Напій став настільки популярний, що дозування дотримуватися могли не всі. Ефірна олія полину, з якої виготовляли абсент, містить туйон — досить токсичну речовину. У малих дозах він абсолютно нешкідливий і навіть використовувався в медичних цілях. Але велика кількість вживання шкідлива й призводить до проблем із нервовою системою.

У 1912 році американський сенат заборонив своїм голосуванням усі напої, що містили туйон. Поступово й інші країни заборонили продаж і виробництво абсенту на деякий час.

Знадобилися довгі десятиліття, перш ніж абсент знову набув популярності. Відомі голлівудські актори також долучилися до цього. У наш час виробники можуть додавати в напій не більш як 10 мг туйону на 1 л, це допустима доза. Але винятки все-таки трапляються, є марки що випускають і 35 мг на літр.

Для абсолютно безпечної дегустації можна знайти абсент без туйону в складі.

Різновиди абсенту: колір і міцність

Спектр кольорів у напою досить великий:

  • зелений — найпоширеніший і класичний, має кілька тонів. Такий колір досягається природними барвниками із зеленого листя, але через нестійкість виробники використовують зелені харчові барвники;
  • жовтий — має бурштиновий відтінок. Найчастіше використовують жовтий харчовий барвник;
  • синій — вирізняється яскравим відтінком. Колір від блакитного до темно-синього, але на смак це не впливає. Підфарбовують напій витяжкою з насіння гуарани;
  • червоний — у складі напою присутній екстракт граната, що надає йому рубінового забарвлення й цікавого смаку. Зазвичай виробники підфарбовують такий абсент червоним харчовим барвником;
  • чорний — має колір від коричневого до дуже темного. У такий напій також додають коріння полину.

 

Абсент — це алкогольний напій, міцність якого варіюється в межах 45–85 % (в середньому 70 % об.)

Поради щодо вибору абсенту

  1. Звертаємо увагу на міцність. Стандартне значення 70 % об. Якщо в складі значення 45–55 %, перед вами лікер на основі полину.
  2. Назва. Виробник указує на етикетці назву мовою країни, у якій він виготовлений. Наприклад, напис Absenta говорить нам про те, що перед нами абсент іспанського виробництва. Це важливий нюанс, що вказує на оригінальність.
  3. Колір напою. Усе на ваш розсуд: класичний зелений, червоний, синій, або навіть прозорий. Тут важливим буде відзначити прозорість напою й наявність осаду. Якісний абсент таким не буде.
  4. Вміст туйону. Сьогодні багато виробників не додають цей компонент. Однак є поціновувачі, що переважно купують абсент за оригінальним рецептом.

 

Як правильно пити абсент?

Вживати напій у чистому вигляді варто обережно: на смак він досить гіркий і міцний, сп’яніння настане швидко. Найпопулярніший спосіб – це розбавлення водою або приготування коктейлів. Як ще можна пити абсент?

Розглянемо французький спосіб. Існує спеціальна ложка для абсенту. Якщо ви вдома, її відсутність можна замінити виделкою. Наливаємо абсент у келих, але лише на 2,5 см. На келих ставимо ложку або виделку й зверху кладемо шматочок цукру. Беремо воду й повільно, тонким струмінцем ллємо на цукор. Тут важливо не поспішати, щоби цукор встигав розчинитися. Оптимальне співвідношення — на одну частину абсенту дві частини води. Якщо вам хочеться остудити напій, просто додайте в нього лід.

Чеські способи.


Перший спосіб. Ложку для абсенту нагрівають і ставлять на келих. Зверху кладуть цукор. Абсент кімнатної температури або трохи підігрітий виливають зверху.

Другий варіант. Так само наливаємо абсент через ложку з цукром, після підпалюємо цукор. Він почне перетворюватися на карамель, яку потрібно капати в абсент. Одну частину абсенту розбавляємо трьома частинами води.


Цитрусовий. Беремо будь-який цитрус, який вам подобається, очищуємо його від плівок, залишаючи тільки м’якуш. Обвалюємо його в цукрі з корицею. У келих наливаємо 50 мл абсенту, після чого підпалюємо. Тепер нам знадобляться щипці. Щипцями беремо наш цитрус у цукрі з корицею й тримаємо над келихом для утворення карамелі, можна притиснути для більшого виділення соку. Перекриваємо кисень у келиху, щоби загасити абсент. Випиваємо теплим, закушуючи карамелізованим цитрусом.

Існує ще безліч варіантів змішування із соком, шампанським, сиропом. Усі вони однаково цікаві та варті того, щоб їх спробувати.

Не забуваємо про закуски. З абсентом і коктейлями на його основі чудово поєднуються фрукти, сир із пліснявою, оливки й темний шоколад.

Популярні бренди абсенту

Найвідоміші виробники абсенту – торгові марки Франції, Іспанії, Чехії та Італії. Розгляньмо їх трохи докладніше:

  1. Pernod. Легендарний бренд, створений самим Перно. Виробляється за збереженим рецептом, але без умісту полину, а з її замінниками.
  2. Ricard. Створений на основі прованських трав й анісу;
  3. Hills. Під час виготовлення додається ялівець, фенхель і меліса;
  4. King Of Spirits. Рецепт зберігається в секреті, виготовляється вручну. Напій містить заборонену кількість туйону в складі (до 100 мг). Дозволяється наявність осаду.
  5. Havels. Міцність на рівні 60 %. Робиться за рецептом, що дійшов до нас з 19 століття.
  6. Xenta Absenta. Нерозкритий рецепт і гірський полин у складі.
  7. Xenta Superior. Абсент класу люкс. Вирізняється наявністю гілочки полину всередині.
  8. Jacques Senaux. Названий на честь дегустатора Жака Сіно. Буває прозорим, чорним, зеленим і рубіновим.

Де купити недорогий абсент у Києві?

Пройшовши досить складний шлях, абсент таки завоював визнання публіки. Вас зацікавив напій і ви хочете купити абсент? Оригінальний і якісний напій ви знайдете в каталозі інтернет-магазину Fozzy.

У нас великий вибір світових виробників і доступні ціни. Швидка доставка здійснюється в усі міста України.

Характеристики товару

Акційні пропозиції

Міцність алкоголю, %

Вміст туйону на літр, мл

Подарункова упаковка